Cum să ne bucurăm mai mult de mâncare

Când vine vorba de savurarea mâncării, foarte rar se întâmplă să îi acordăm atenţie totală. Pentru că de cele mai multe ori mâncăm pe fugă, sub pretextul că nu avem timp, sau ronţăim în grabă ceva în timp ce ne uităm la televizor sau lucrăm la calculator. Şi în afară de locurile nepotrivite în care ne luăm mesele, alimentele cu care ne hrănim nu sunt cele mai sănătoase.

Ca să ne bucurăm mai mult de hrană, putem face mici modificări în spaţiul în care luăm masa şi în modul de a mânca:

samsara-foodhouse-cluj-meniu.

Spaţiul de mâncat. Fie că mâncaţi în bucătărie, în dormitor sau în altă cameră, este important să alocaţi acestei activităţi toată atenţia. Dacă nu aveţi o cameră specială doar pentru luat masa, cel mai bine este să mâncaţi în bucătărie, pentru că altfel veţi fi tenta să ronţăiţi câte ceva în permanenţă. Dacă totuşi preferaţi să mâncaţi în sufragerie, de exemplu, asiguraţi-vă un fel de ritual şi instrumente care să vă introducă în „atmosferă”: o faţă de masă simpatică, o tavă, şervete de bambus sau din alte materiale, etc. Eventual puteţi pune în preajmă nişte flori şi şerveţele colorate. Nu trebuie să fie cine ştie ce instrumente sau obiecte greu de strâns şi de pus la loc, pentru că altfel chiar că vă piere pofta de mâncare. Folosiţi măcar farfurii mai drăguţe.

Nu mâncaţi din cratiţă, ci aranjaţi hrana frumos în farfurie. Tot va trebui să spălaţi vasele, contează chiar aşa mult un vas în plus sau în minus? A mânca din farfurie este pur şi simplu un gest de respect pentru propria persoană. Dacă vă place să aveţi fiecare fel de mâncare şi garnitură separat, nu vă zgârciţi la numărul de farfurii şi boluri folosite.

Mâncarea

  • Aranjaţi-o cât mai frumos, pentru că mâncăm mai întâi cu ochii. Trataţi-vă ca şi cum fiecare masă ar fi o sărbătoare
  • Dacă aveţi tendinţa de a sări peste mese, treceţi-vă în agendă micul dejun, prânzul şi cina şi trataţi-le ca atare
  • Nu vă repeziţi la mâncare imediat ce aţi pus-o în farfurie, mai întâi admiraţi-o şi simţiţi mirosul plăcut
  • Aşezaţi tacâmurile pe farfurie după fiecare înghiţitură, mestecaţi în tihnă

Cum să ne organizăm bucătăria

bucatarie

11 thoughts on “Cum să ne bucurăm mai mult de mâncare

  1. Anne

    Foarte bune sfaturile tale! 🙂
    Am remarcat si eu ca daca o aranjez frumos in farfurie parca totul e mai delicios. As adauga eu ca ideal ar fi sa mancam lent, sa savuram gustul, aromele – in ciuda sfaturilor din reviste/blogosfera, eu ma uit la un serial cand mananc, ma ajuta sa-mi temperez ritmul (distragandu-mi atentia).

    Reply
    1. Andra :)

      Ah, sa stii ca si eu am probleme cu ritmul, nu pot sa zic ca mananc prea lent, ba dimpotriva…
      Am auzit ca ne-ar fi de ajutor sa avem o oglinda aproape atunci cand mancam, ca sa ne vedem in ea. N-am incercat, dar cred ca poate functiona 😀

      Reply
  2. Oana

    Din experienta mea si a familiei mele as mai adauga: eliminati televizorul din bucatarie (am observat ca foarte multa lume are un televizor care merge pe fundal. Am descoperti ca toata lumea manaca agitat din cauza vorbariei de pe fundal, plus ca nu mai suntem tentati sa socializam in timpul mesei – partea frumoasa a unei mese de duminica spre exemplu) si renuntati la ideea de a citi carti/reviste in timp ce mancati singuri acasa (asta faceam eu acum ceva ani 🙂 ) In schimb, un fundal muzical e foarte bun pentru orele petrecute in bucatarie gatind 🙂 La mine salsa si bachata merg foarte bine. Stiu deja cati pasi pot face intre aragaz si chiuveta, aragaz si frigider, frigider si dulap in timp ce gatesc 🙂

    Reply
    1. Andra :)

      Buna sugestie! La asta cu televizorul nu ma gandisem 🙂
      Socializatul la masa creeaza o atmosfera tare frumoasa (cu persoanele si subiectele potrivite), pacat ca incepem sa devenim prea ocupati ca sa mai luam masa impreuna…
      Uite ca la exersat salsa in bucatarie nu m-am gandit pana acum :)))

      Reply
  3. Cristina P

    Eu am doua mari observatii de facut:
    1) manaca INCET. creierului ii tb cam 20 min sa se prinda ca esti satul/a
    2) bea un pahar mare de apa INAINTE de masa. te vei simti plina mai repede

    Mie imi plac salatale ft colorate (sfecla, mar , morcov – toate raw, cu seminte de susan pe de-asupra).

    Ah si aveti grija la culoarea farfuriilor; unele culori te fac sa mananci prea mult. Foloseste farfurii mici si boluri mici mai ales daca ai grija cat mananci.

    Eu am boluri colorate , farfurii colorate…de fapt prefer culorii vii in bucatarie.

    NU reincalzi ma microunde. Cel mai bine SCAPA de el din bucatarie. Mai bine ia un fierbator de apa. E mult mai folositor.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Mulţumesc de completări!
      Cred că salatele colorate ar face cu ochiul oricui, aspectul contează enorm 🙂
      Eu am renunţat la cuptorul cu microunde pentru că ocupa prea mult loc în bucătărie 😀

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.