Recunosc, îngheţata nu se numără printre deserturile mele favorite. Mănânc foarte rar, doar la ocazii speciale, pentru că prefer ca dulce ciocolata sau cheesecake-ul. Cu toate astea, am aşteptat cu nerăbdare conferinţa despre îngheţată care a avut loc la Institutul Italian de Cultură din Bucureşti fix de 1 iunie. Mai ales că evenimentul s-a încheiat cu o degustare de 3 tipuri delicioase de îngheţată: lămâie, cacao şi alune 😀
Alessandro Castro, un specialist în gastronomie italiană, a prezentat câteva informaţii interesante despre istoria îngheţatei, moduri de preparare şi calităţi ale produsului. Cu ocazia asta am aflat lucruri noi despre desertul atât de cunoscut:
- iniţial, îngheţata a reprezentat nu doar un desert răcoritor, ci şi o metodă eficientă de a prelungi durata de viaţă a unui produs
- datează încă din antichitate, iar iniţial se prepara amestecând zăpada cu zeamă de fructe, nectar şi miere
- pentru a se păstra, se săpau gropi în pământ în regiunile reci, apoi se adăuga zăpadă şi piure de fructe.
- arabii au fost cei care au utilizat zăpada de pe Etna şi au amestecat-o cu suc de lămâie şi alte citrice. A luat astfel naştere sherbet-ul, care în limba arabă înseamnă „zăpadă dulce”. Asta se întâmpla acum aproape 1000 de ani, în sudul Italiei (*în limba română, şerbet şi sorbetto sunt două lucruri diferite. Primul e un fel de dulceaţă care se serveşte cu apă, în timp ce al doilea denumeşte o îngheţată mai „light”)
- cum se conserva îngheţata? Prin anii 500, alimentele erau ţinute la rece fiind depozitate într-un recipient care era pus, la rândul lui, într-un altul în care se punea gheaţă şi sare. Această metodă va fi folosită şi în secolul XX, pe timpul când îngheţata era vândută în vagoane de stradă
- istoria îngheţatei este legată de numele lui Bernardo Buontalenti, un arhitect şi sculptor care, în secolul XVI, a prezentat în cadrul unor banchete, pentru oaspeţii italieni şi străini, dulciuri îngheţate, superioare produselor asemănătoare din vremea aceea
- o îngheţată care nu se topeşte, sau se topeşte mai greu, nu e îngheţată adevărată
- într-un magazin de îngheţată artizanală ar trebui să predomine cea de fructe proaspete, ciocolată şi „frutta secca” (fructe uscate ca fistic, alune, migdale etc). Aceasta din urmă e de 8 ori mai scumpă decât cea de fructe proaspete.
- principalele gusturi de îngheţată sunt lămâie, ciocolată şi migdale.
- ulterior, în secolul XX, şi îngheţata a devenit un produs industrial, adăugându-i-se elemente care îi prelungesc termenul de valabilitate, dar care, în acelaşi timp, stimulează pofta.
- ice-cream-ul este diferit de gelato, primul fiind o exagerare, o cremă îngheţată şi nu îngheţată în adevăratul sens al cuvântului.
- 200 g îngheţată au aproximativ 300-500 de calorii
- o îngheţată autentică ar trebui să conţină:
- lapte, ouă, gheaţă
- fructe proaspete sau cremă de fructe uscate (alune, migdale) sau cacao
- agent de îngroşare natural (foarte des folosită e făina de carob)
- 30-50% aer încorporat
- îngheţatele industriale au ca ingrediente şi:
- uleiuri vegetale hidrogenate
- coloranţi
- emulsionanţi
- apă
- glucoză
- 50-65% aer încorporat
pe mine m-ai atins la punctul slab, inghetata e preferata mea dintre toate dulciurile. nu ma omor dupa cea cu fructe, indiferent de care fructe, dar cea cu vanilie sau rom, ciocolata ma atrage de fiecare data. noroc ca n-au calorii prea multe comparativ cu alte dulciuri….m-ai binedispus azi:)
Sunt sigura ca ti-ar fi placut inghetata pe care am degustat-o la eveniment, cea de ciocolata…cremoasa si voluptoasa 😀
Frumos articolul, am mai invatat cate ceva despre inghetata! Preferata mea e cea din Italia, atat de fina si cremoasa!
Nu degeaba inghetata italiana e celebra in toata lumea 😉
Pingback: Degustare de bunătăţi la Băcănia Coco « Zâmbet şi sănătate
Pingback: Bunătăţi siciliene: cannolo, granita, pizzolo « Zâmbet şi sănătate
Pingback: Arome şi gusturi din Toscana – o bucăţică savuroasă de Italia | Zâmbet şi sănătate