Stilul de alimentaţie raw vegan presupune consumarea de „hrană vie”, adică de alimente crude, într-un procent de 60-90%, iar restul gătit vegetarian. Dacă vegetarianismul este privit cu circumspecţie de unii, vă daţi seama cam ce prejudecăţi sunt despre raw vegan. Şi cred că mulţi se întreabă ce mănâncă oamenii ăştia, numai salate?
Contestatarii reclamă, printre altele, faptul că un stil de alimentaţie raw vegan ar fi dezechilibrat nutriţional şi nu ar asigura toate elementele necesare organismului uman. Susţinătorii afirmă însă că hrana nepreparată termic îşi păstrează toate proprietăţile nutritive, spre deosebire de cea gătită, confirmând că sănătatea lor s-a îmbunătăţit în urma renunţării la produsele animale.
Înainte de a ne lansa în critici şi polemici, cred că ar trebui să respectăm stilul de alimentaţie al fiecăruia, fie că suntem sau nu de acord cu el. Şi lucrul esenţial este, cred eu, să-l utilizăm ca o experienţă de învăţare, să luăm ceea ce este bun din el şi ceea ce ni se potriveşte. pentru că nu există un mod de alimentaţie ideal, ci fiecare ar trebui să-şi asculte corpul şi să-şi adapteze dieta la nevoile sale proprii, unice.
Nu sunt raw vegană, nu sunt nici măcar vegetariană şi nici nu am de gând să devin; pe de altă parte, nu mă consider nici un carnivor feroce, care nu poate rezista o zi fără carne. M-aş caracteriza mai degrabă ca fiind un omnivor fericit. Îmi plac foarte mult legumele şi fructele, iar după migdale şi nuci sunt topită, însă mănânc cu plăcere şi carne, ouă, lactate şi mă împac bine cu ele. În ceea ce priveşte hrana raw vegan, cred că anumite principii propuse sunt utile, foarte sănătoase şi uşor de introdus într-o alimentaţie obişnuită.
Ce am eu ales eu şi ce avantaje am găsit la raw vegan:
- mâncărurile gătite le servesc alături de legume crude, simple sau sub formă de salată. Mi se pare că dau un gust proaspăt hranei, spre deosebire de pâine, care îi ia din savoare. Legumele se asociază bine cu orice fel de alt aliment şi de aceea, indiferent că este vorba de friptură de pui, paste sau ghiveci de legume, simt nevoia de ceva crud alături.
- sugestia de a ne hrăni cu alimente cât mai simplu preparate, cât mai naturale, are şi un alt avantaj în afară de beneficiile pentru sănătate: mai puţin timp pentru pregătirea mâncărurilor. Şi cum mulţi se plâng de lipsa timpului, cred că la unele mese este o recomandare binevenită.
- am aflat reţete originale şi delicioase, dar în acelaşi timp şi sănătoase, care ne permit să variem meniul şi să nu cădem în monotonie. Putem să ne folosim imaginaţia şi să înlocuim unele ingrediente pe care nu le găsim sau nu le avem cu altele mai comune (de preferat tot sănătoase). Bucătăria raw vegan nu este una monotonă, aşa cum mulţi ar fi tentaţi să creadă. Sugestii de reţete raw vegan găsiţi la Ligia, Corina, Andreea şi pe multe alte bloguri dedicate acestui stil alimentar.
- am făcut cunoştinţă cu alimente noi. De exemplu, nu ştiam să existe lapte de migdale sau orez, însă acum înlocuiesc uneori laptele „clasic” cu unul din cereale sau seminţe. La fel, despre alge şi germeni nu auzisem prea multe, dar citind despre ele am devenit curioasă şi am vrut să le încerc.
Cât despre ceea ce nu mă încântă, în afară de limitarea pe care o consider ne-necesară, la unele preparate se simte prea tare gustul şi textura de ulei, poate şi din cauză că au nuci şi seminţe în exces. Oricum, rămân fană declarată a fructelor şi legumelor proaspete şi a preparatelor raw simple şi mai puţin uleioase.
Am incercat si eu cateva zile un regim de acest gen, dar nu l-am simtit tocmai compatibil cu mine. In schimb, dupa cum spui si tu, salatele adauga mai multa savoare mancarurilor, iar eu am descoperit ca gustarile gen migdale sau nuci sunt mult mai satioase si gustoase decat covrigeii, prajiturelele sau alte chestii de la magazinul din colt. 😛
Stiu ca sotia lui Andi Moisescu are un blog pe care prezinta diverse avantaje ale acestui stil de viata, retete si surse de aprovizionare cu cele necesare (nu fac reclama, doar o mentionez pentru ca pana acum a fost singura mea sursa de informare in acest sens).
Ii respect pe cei care pot sa adopte acest stil de viata, consider ca au vointa si ii invidiez pentru grija deosebita pe care o poarta corpului lor.
si eu am inlocuit unele mese cu mancare vegana. nu pot renunta la multe chestii din mancarea cu care m-am obisnuit, dar gusturile noi pe care le descopar, plus senzatiile noi – merita tot efortul. inainte, credeam ca se gasesc greu ingredientele pentru retetele raw. dar o vizita la Obor, unde sunt si cateva plafare, mi-a oferit solutia perfecta :).
@Annemarie: Am auzit si eu de blogul Oliviei, dar nu prea m-a atras, parca e prea multa poveste :D. Oricum, sunt o gramada de bloguri pe tema asta, cu retete si ponturi, numai bune pentru inspiratie 🙂
@zinazen: Cred ca e mai bine asa, sa combini mesele vegane cu cele obisnuite, decat sa-ti impui limite drastice alimentatiei, mai ales cand mananci per ansamblu sanatos.
Si eu aveam impresia asta, dar da, cu putina cercetare mi-am dat seama ca sunt multe locuri unde se gasesc bunatati sanatoase 🙂